Monday, May 2, 2011

Dia dan Kawannya: Secangkir Kopi O dan Non-Halal


  1. Dia meletakkan cangkir kopinya ke atas meja setelah dihirup sekali dua air yang masih berasap-asap itu. "Aku nak tanya kau sesuatu," soalnya kepada kawannya yang sedang asyik membelek akhbar pada hari cuti umum Hari Pekerja.
  2. Kawannya lantas meletakkan akhbar tersebut itu ke atas meja dan melihat ke arah dia. "Tanyalah."
  3. "Kenapa seksyen yang menjual arak dan daging babi di shopping complex menulis perkataan NON-HALAL pada kawasan tu?"
  4. Kawannya lantas tergelak selama lima minit mendengarkan soalan tersebut lantas menjawab, "Sudah tentulah dia tulis sebab benda-benda tu TAK HALAL untuk dimakan."
  5. Dia pun bertanya lagi. "Lantas mengapa tak ditulis HARAM saja? Kenapa non-halal?"
  6. Kawannya pun terdiam lima minit sebelum menjawab, "Untuk menjaga hati orang bukan Islam yang makan benda-benda tu kot."
  7. Dia pun berkata, "Mereka takkan terasa hati sebab hukum HALAL-HARAM tak tergunapakai untuk mereka pun, so apa salahnya letak HARAM instead of NON-HALAL. Kalau nak jaga hati juga, letakkan HARAM FOR MUSLIM. Barulah yang Muslim ni tak TERRRRRAMBIL setin-dua jolly shandy."

6 comments:

AkuMuzikFilem said...

hakhak. TTEERRambil ye. non-halal dengar coll sikit. hehe. bodohla siapa2 muslim g jugak walaupun dah tertulis.

mcm ni lah said...

terrr non halal gitu

Aida Omar said...

boleh plak TER erk..hihihi

Che Sakinah said...

haih.. muslim2... dah dari kecik pon tahu mende2 tu haram. nak jugak kene tulis.. oh ye.. kite kan insan.. pelupe dan suke buat2 lupe.. baguih le tulis.. kasi besar sikit..

belogkiter said...

ter baca entri ni. menarik

sengat said...

terbaik...