Monday, November 28, 2011

Kerana Cinta Gaza

BAB 7

“Ada apa-apa soalan yang hendak diutarakan? Anyone?” soal Datuk Shukur sebaik sahaja menamatkan pembentangannya berkenaan misi kemanusiaan mereka yang ke sekian kalinya ke wilayah bergolak Palestin. Semua yang mendengar hanya mengangguk-angguk tanda faham. Hal ini kerana ini bukanlah kali pertama mereka sekumpulan menjejakkan kaki ke sana. Kumpulan Lembah Aman sudah beberapa kali pergi ke Palestin untuk menyalurkan bantuan berupa makanan, pakaian dan ubat-ubatan kepada masyarakat Palestin yang tertindas.

Bahkan kumpulan mereka sudah berhasil membina sebuah hospital kecil di sana yang ditubuhkan dengan menggunakan dana mereka sendiri dan juga kutipan derma daripada masyarakat Malaysia yang prihatin. Hospital tersebut yang dibina untuk menggantikan hospital lama yang telah musnah dibom tentera laknat Yahudi, ditadbir sendiri oleh masyarakat Palestin yang berkelayakan. Kumpulan Lembah Aman hanya menyediakan kemudahan infrastruktur sahaja dan menyerahkannya kepada kerajaan Palestin untuk diuruskan. Tahun ini kedatangan mereka masih dengan tujuan yang sama, iaitu untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan, di samping memantau pembinaan sebuah bangunan sekolah pula di sebuah daerah kecil di sana. Semua ini dilakukan atas dasar persaudaraan sesama Islam dan kemanusiaan.

“Boleh Datuk terangkan tujuan kita mengupah seorang jurufoto dalam misi kita kali ini?” soal seorang daripada ahli kumpulan sambil mengangkat tangan kanannya.

“Adakah kita mahukan publisiti dalam kerja-kerja amal kita sekarang?” soalnya lagi. Mendengarkan soalan tersebut, Datuk Shukur tersenyum.

“Baiklah, saya perkenalkan jurufoto yang dimaksudkan ialah Encik Amar,” kata Datuk Shukur sambil menunjuk ke arah Amar yang sedang leka duduk sambil bermain permainan sudoku di dalam telefon bimbitnya. Amar tersentak sedikit lantas tersenyum kambing sambil mengangkat tangannya separa.

“Motif kita bawa jurufoto ni, supaya dia boleh mendokumentasikan segala kerja kita dengan dua tujuan. Yang pertama, sebagai bukti penggunaan dana yang telah dikumpulkan selama ini untuk dibentangkan selepas misi ini nanti. Kalau orang tanya, mana pergi dana itu, apa bukti kita dah guna dengan betul, kita boleh tunjukkan. Ini dia. Dan yang kedua, kita boleh menggunakan dokumentasi tersebut sebagai penggalak untuk orang ramai, turut sama menyumbang untuk misi-misi yang akan datang. Itu niat kita. Bukan nak menunjuk-nunjuk apa, yang penting kita sendiri tu betulkan niat kita.

Lagi pula, ada pihak akhbar sebenarnya ingin menyelitkan jurufoto mereka bersama-sama dalam misi kita ni, namun tiada daripada jurufoto mereka yang sanggup nak ikut kita. Jadi mereka tanya kalau-kalau kita ada jurufoto sendiri, mereka nak bayar untuk gambar-gambar yang kita ada nanti. Penglibatan akhbar dalam misi kita ni mampu menarik penyumbang, bukan? Kira hal ni secara tak langsung selaras dengan tujuan kita yang kedua tadi. Jadi itulah sebabnya adanya Encik Amar ni dengan kita, dan bayaran daripada akhbar untuk gambar-gambar tu nanti, biarlah Encik Amar je yang ambil, sebab tu usaha dia,” terang Datuk Shukur dengan panjang lebar. Semua mengangguk-angguk lagi. Termasuklah Amar. Ayat terakhir yang diucapkan oleh Datuk Shukur sangat menggembirakan hatinya. Duit, duit dan duit. Amar tersengih-sengih sendirian. Dia kembali menatap telefon bimbitnya untuk menyambung permainan sudoku yang tertangguh tadi.

**************************************************************************************

Balqis menatap skrin telefon bimbitnya. Posisi baringnya bertukar-tukar. Sekejap ke kanan, sekejap ke kiri. Ditutup dan dibuka kunci telefon bimbit tersebut, seolah-olah sedang menanti panggilan seseorang.

“Tau pula kau rindu. Orang tu call kau tak nak angkat,” ujar Anis tanpa memandang temannya itu sambil menyelak-nyelak sebuah majalah di atas katilnya.

Balqis hanya menjeling dan mendengus sendirian. Memang betul kata Anis. Sudah hampir dua minggu mereka tidak berhubung. Tidak, bukan tidak berhubung tetapi dia yang enggan menjawab panggilan Amar. Sekarang rasakan sendiri penangan rindu setelah Amar berhenti untuk cuba menelefonnya atau menghantarkan pesanan SMS. Padan muka kau, Balqis. Hatinya memberontak tetapi entah mengapa masih enggan mengalah pula.

“Telefonlah Amar tu Balqis. Janganlah diikutkan hati kau tu sangat. Dia dah berapa lama call kau tak angkat. Kasihan dia tau,” Anis menambah lagi.

Kata-kata Anis menyayat-nyayat ego Balqis yang sudah hampir dua minggu bertapak kukuh, yang kian dilemahkan oleh rasa rindu yang mengigit-gigit jiwanya. Cuma terkadang dia berasa marah dengan Amar yang seakan melewatkan-lewatkan janjinya untuk mengambilnya sebagai seorang isteri yang sah di sisi agama. Namun Balqis sedar, kalau dia merajuk lama-lama, nanti Amar pula yang berkecil hati. Lihatlah sekarang, Amar sudah tidak cuba untuk menelefonnya lagi.

Balqis lantas bangun dan berjalan keluar bilik untuk menuju ke ruang tamu.

“Eh, nak ke mana pula tu? Takkan marah dengan aku kot?” soal Anis melihatkan pergerakan Balqis yang tiba-tiba.

“Nak telefon buah hatilah!”

Anis tersenyum.

*************************************************************************************

Amar membuka pintu bilik tetamu itu dengan longlai. Perlahan sahaja langkahnya. Lama betullah mereka ni bermesyuarat. Ingatkan bila tanya tadi tu dah nak habis dah. Lepas tu ada jamuan ringan pula. Makan makan makan. Amar mengeluh.

Amar menarik beg sandang yang dibawanya ke Johor petang tadi ke atas katil. Dia menyelongkar beg tersebut untuk mencari-cari sesuatu.

“Mana pula aku letak charger telefon ni. Tak bawa ke ni?” tangan Amar ligat mengeluarkan barang-barang yang berkecamuk di dalam beg itu, namun tiada langsung barang yang dikehendakinya.

Telefonnya mati semasa mereka sedang bermesyuarat tadi kerana dia sibuk bermain permainan sudoku di dalam telefon bimbitnya sehingga kehabisan bateri. Namun pengecasnya pula tertinggal di Melaka. Amar mendengus kecil dan mencampakkan telefonnya ke atas katil. Dia pun menghempaskan diri ke atas tilam tersebut dan memejamkan matanya. Terus sahaja Amar terlelap kerana kepenatan serta kekenyangan.

No comments: