Thursday, January 20, 2011

Dia dan Kawannya: Secangkir Kopi O dan Rasa Canggung

  1. Dia dan kawannya sedang duduk-duduk santai di warung hujung simpang. Menikmati secangkir kopi o pada pagi cuti Thaipusam. Kawannya asyik dengan akhbar yang dibaca.
  2. "Kita ni kena rajin membaca. Membaca ni amalan mulia. Kita sebagai remaja ni yang kena set example kepada budak-budak tu,'' kata kawannya sambil memuncungkan bibir ke luar warung, ke arah budak-budak dua tiga orang yang sedang berjalan di situ.
  3. Dia hanya mengerling, "Aku tak baca paper ni." Kawannya mendengus, "Engkau memang, apa yang baca. Aku ni kalau sehari tak baca paper tak senang duduk tau. Canggung je rasanya. Macam tak lengkap hidup."
  4. Dia menjawab, "Yela, aku tak baca paper ni, aku baca paper orang putih. Tapi aku taklah sehebat kau, canggung kalau tak baca paper. Cuma aku harap akan lebih ramai orang yang akan rasa canggung bila sehari tak baca al-Quran. Tak dapat sehari dua muka, satu muka pun jadi. Paper tu lagi banyak muka."
  5. Kawannya diam sejenak tanpa mengalihkan mata daripada menatap akhbar. "Alah, baca kalau tak faham apa guna," ujarnya perlahan.
  6. Dia pun menjawab, "Sedang nak baca al-Quran pun berat tangan, inikan pula harap nak buka tafsir sekali. Tapi oklah tu kalau dalam hati tu rasa canggung kalau tak baca walau sebaris cuma ayat al-Quran dalam sehari yang 24 jam ni."
  7. Dia dan kawannya meneguk kopi o lagi.

12 comments:

KinosKoko said...

perghhh..pedas2..huhu

Humaira' said...

alah bisa tegal dek biasa..
mula2 mmg berat.. sbb syaitan tengah seronok maen buaian kt dlm hati kita...

istighfar selalu dan berdoalah pdNYA agar dihadirkan rasa cinta pada kitabNYA itu.

wallahua'alam

izuan said...

@KinosKoko: peringatan untuk kita semua ya =)

@Humaira': terima kasih untuk komen yang membina. semoga sampai mesejnya. biasakan yang betul, betulkan yang biasa =)

.::: Princess MOMOY :::. said...

wow..hasil u terbaik la bro
manTOP !!

Peristiwa itu masih menhantui diriku...

ATTENTION Kawan-kawan: Blogger Ini DIKEHENDAKI

izuan said...

@PrincessMOMOY: terima kasih =)

nelly said...

banyakkan membaca
=)

izuan said...

@nelly: baca al-Quran juga insha ALLAH =)

aNnE said...

mendalam ni..great ;)

izuan said...

@aNnE: mari ambil iktibar =)

..yunmalique.. said...

^_^ ingatan yg bguna. tq!

nursalimah mohamadyusri said...

sob sob :')

[MiSs1904] said...

u r jjang!! :)